Fäbodsbesök - aktivitet med familjen

Du får lära dig att blanda tunnbrödsdegen på traditionellt vis - med färsk mjölk och mjöl från den lokala kvarnen - tillsammans med din guide Margareta. Efterhand som bröden är klara kan de avnjutas tillsammans med smör, ost och eller korv. Korven är gårdens egen, gjord på lokalproducerat kött.

Sevärdhet i Härjedalen

Nyvallen är ett eget naturreservat. Fjället och den omgivande gammelskogen bildar Sonfjällets nationalpark. I skogen finns brunbjörn, älg och lo. Inlandsisens avsmältning har skapat tydliga och välbevarade geologiska former. En rest från istiden är de många och stora stenblocken.

Om besöket på fäbodvallen

Tid: 4 timmar
Deltagare: 4-10 personer, alla åldrar
Pris: 3200 kr/ 4-6 personer, ytterligare deltagare: 400 kr/person
Gästens förberedelser: Kläder efter väder
Bokning: Maila info@nyvallen.com eller ring Margareta, mobil: 070-55 27 199 en vecka innan
Webb:www.nyvallen.com

Så säger våra besökare

”Storslagen natur och häftigt att det finns en levande här i vildmarken. Vi såg renar uppe på fjället, bara 40 minuters promenad från vallen.”
Torbjörn


Besök den levande Nyvallens fäbod i Sonfjällets nationalpark

Sonfjällets kraftfulla siluett avtecknar sig tydligt mot horisonten. Här mitt i vildmarken, på 700 meters höjd över havet, ligger Nyvallens fäbodvall. Fäbodvallen har anor från 1700-talet och har brukats av samma familj sedan 1909. Margareta som blir din guide för dagen är född här och har tillbringats alla sina somrar här på vallen.

Baka tunnbröd över öppen eld

Medan degen vilar gör ni iordning eldstaden och ser till att det finns tillräckligt med torr ved huggen i lämpligt stora bitar. Om inte, blir det en tur med yxan till vedbacken! Sedan är det dags att sätta igång att kavla, ett ganska tufft jobb som utmanar både kvinnor och män. Degen ska bakas ut till riktigt tunna runda bröd som gräddas över glöden.

Ingredienserna i brödet och korven kan anpassas efter önskemål. Blir det bröd över så får du ta med hem i en påse. Tänk bara på att förvara dem rätt (så de inte torkar) och äta upp dem snarast eftersom är godast färska och mjuka.

På vallens finns fjällkor och getter som betar fritt. Mjölken och grädden förädlas till bland annat smör och messmör.

Behöver du fler argument för att boka din fjällupplevelse?

 • Tunnbrödsbaket går fint att kombinera med en vandringstur på fjället. Det finns flera olika markerade leder i nationalparken att välja bland som både passar familjer med barn och mer erfarna vandrare, från 2,5 till 12 km.
 • Gillar du grillad fisk? Passa på att fisk upp en gädda eller en öring i den närbelägna sjön. Det går utmärkt att ta med fisken och grilla och äta den tillsammans med tunnbrödet. Vet du inte hur fisken ska rensas tillredas? Be din guide om tips och hjälp.
 • Nyvallen är duktiga på utomhusmatlagning. Har du önskemål på andra aktiviteter, tveka inte att fråga!
 • Ställplats och vägbeskrivning

  Det går fint att lämna husbilen på den stora besöksparkeringen över natten. Kontakta Margareta vid ankomst så anvisar hon plats.

  Kontaktuppgifter: 0684-120 22, 070-55 27 199 facebook Nyvallens fäbod

  Din guide, Margareta Kristoffersson arbetar även som guide i Sonfjällets nationalpark, hon har lång erfarenhet av att ta hand om besökare i fjällvärlden och många historier att berätta om livet på vallen.

  Hitta oss