Semestertips i Norrland för familjen

Är du intresserad av livet på landet? Vill du lära dig hur god mat blir till? Tillbringa en spännande och lärorik dag på Tivsjö Getgård i Västernorrland!

Här har du en unik möjlighet lära känna ett eko-lantbruk och att ta del av den uråldriga kunskapen att tillverka getost på färsk och opastöriserad getmjölk.

Gör getost själv på en getgård

Att ysta ost är en uråldrig metod för att ta tillvara mjölk och kunna förvara den under en längre tid. Inne i gårdens egna lilla mejeri får vi lära oss hur osttillverkning går till. Nu gäller det att ha tålamod! Vi rör sakta om i kärlet medan mjölken värms upp och ser hur den koagulerar. Osten som ni har tillverkat får ni förstås ta med er hem.

Info om besöket på getgården

Tid: 8 timmar Deltagare: 4 personer, om fler får man turas om.
Pris: 2 500 kronor för 1-4 personer. Därutöver 450 kronor/ person. Priset inkluderar fika och getostar, fint inpackade i en burk
Gästens förberedelser: Oömma kläder och skor, rena kläder till mejeriet. Rockar och mössor finns att låna.
Bokning: Maila info@swedishcountryside.se, ring Maria 076-1134262 eller Rebecca 073-502 04
Web: www.swedishcountryside.se

Så säger våra besökare

”The hostess Anja is a very kind lady, she took us around the farm where we met a lot of different animals and we drank coffee in her cozy garden. This visit impressed me and my Chinese friends a lot.”
Fiona Fang, Suzhou, China


Gör din egen getost - låt barnen leva lantliv på ekogård!

Vi börjar dagen med att besöka djuren. Barnen får valla getterna genom skogen ner till vattnet där vi fikar lite.

Anja har fem getter som lever och betar fritt. Hon mjölkar dem varje morgon och övriga tiden är getterna med sina killingar. Som gäst får du följa med på morgonmjölkningen. Barnen hjälper till att mata djuren. Varje get ger bara 1,2-2 liter mjölk per dag, så varje droppe är viktigt för att tillverka den exklusiva färska getosten.

Osttillverkning är ett hantverk från förr som omges av historier, sedvänjor och mystik. Råvarorna och väderförhållandena spelade in, liksom månens position och ostysterskans personliga hälsostatus, ansåg man. Idag kan vi kontrollera processen på ett annat sätt.

En dag på landet för dig och din familj

När osten ligger i sina formar dukar Anja upp med dricka, kaffe och smörgåsar på hembakat bröd. Anja och barnen (Värdfamiljen) visar dig och din familj livet på gården. Det finns också möjlighet att utforska de vackra omgivningarna.

När det är varmt kan man ta en promenad till den närbelägna (300 meter) Tivsjön och bada!

Behöver du ytterligare skäl för kombinera din husbilssemester med ett besök på en eko-lantgård?

 • Lära dig att tillverka getost, ett äkta mathantverk
 • Umgås med djuren - barnens favoritsysselsättning
 • Upptäck hur man levde förr i Västernorrland och Tivsjön
 • Lär känna ett ekologiskt lantbruk där man strävar efter självhushållning
 • Ställplats på gården
 • Ro roddbåt, fiska eller bada i Tivsjön
 • Så här hittar du till Tivsjö Lantgård för att lära dig att göra egen getost

  Vägbeskrivning: Tivsjö ligger i Västernorrland, precis på gränsen mot Jämtland, cirka 9 mil från Ånge. Närmaste större ort är Torpshammar.

  Anja och Lars driver gården sedan 1983. Tivsjö Lantgård ger besökarna en unik möjlighet att lära känna ett landbruk där all odling och djurhållning sker naturligt, utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Det finns många djur som strövar fritt på gården: Kalvar, getter, får, påfåglar, höns, gäss, hundar och katter som ni kan träffa och umgås med.

  På gården lever ägarfamiljen som förr; enkelt med omsorg om djuren och mycket självhushåll. Deras mål är att bli självförsörjande.

  För dig med husbil finns det eluttag samt dusch och toalett på gården i speciell byggnad. Det finns tillgång till diskmaskin, spis och kylskåp. Du kan hyra bastu vid sjön och låna fiskeutrustning.

  På gården pratar de svenska, finska och de kan även visa er runt på engelska och tyska.

  Hitta oss