Häst och vagn i Dalarna

Saker och ting antar sina rätta proportioner när man färdas med häst och vagn i naturlig takt. Livet blir enklare bakom rumpan på en häst. Samspelet med hästen, en kunnig guide och ett fantastiskt kulturlandskap bidrar till en fin upplevelse för hela familjen! Sedan vikingatid har människor bott och odlat marken i Gärdsjöbyarna norr om Rättvik i Dalarna.

Fjärilssafari och pick nick

Är dagen varm och solig kommer vi garanterat att se en mängd olika sommarfjärilar. Vår guide är en fjärilsexpert och om vädret tillåter passar vi förstås på att bocka av några sorter i våra medhavda anteckningsböcker: Citronfjäril, aurorafjäril och nässelfjäril är vanliga sorter. Vi gör ett avbrott för att äta lunch utomhus. Vår guide väljer ut en speciell plats där vi och hästen kan rasta och njuta.

Om häst och vagntur i Dalarna

Tid: 4 timmar
Deltagare: 2-6 personer. Aktiviteten är barnvänlig.
Pris: 3800 kr för 1-4 personer. Priset inkluderar lunch. Ytterligare deltagare: 250 kr/person.
Gästens förberedelser: Kläder efter väder.
Bokning: Maila till info@greenowltravel.com eller ring Lotta Backlund, mobil: 073-616 11 10 senast kl 16.00 dagen innan
Webb: www.greenowltravel.com

Så säger våra besökare

”If you are thinking about traveling to Dalarna, Sweden with children or have your eyes set on ecotourism, be sure you visit Green Owl Travel. I can warmly recommend it because I can ensure you that everything is done with a big heart and with all the best for each customer.”
Katarina Kjellberg


Med häst och vagn i Dalarna – Turen går genom historiskt kulturlandskap

På den här turen färdas vi i sakta mak genom seklerna och låter natur möter kultur och historia möta nutid. Vi försöker göra oss en levande bild både av människorna som bott och bor här idag.

Längs väg 301 mellan Rättvik och Furudal finns ett 70-tal besöksmål, vissa större och vissa mindre. På den här turen har vi valt ut några av sevärdheterna. Vi träffas i korsningen mitt emellan två gamla dalabyar - Ingels och Nedre Gärdsjö. Vår guide heter Nina och hennes stora och snälla ardennerhäst Nemo kommer att dra oss på en vagn.

Meteorit, hästar, människor och lador

Den vackra platsen som vi befinner oss på har formats av meteoritnedlaget för 377 miljoner år sedan, av djurs mular och av deras hovar eller klövar och av människors händer. Vår kunniga guide berättar om hur landskapet har påverkats varsamt och under lång tid. Vi kan bara ana den svett och den möda som lagt ned för att hålla landskapet öppet och för att odla mat för människors och djurs överlevnad.

Idag finns här kor, får, grisar, höns och hästar. Man odlar bär och frukt och bedriver biskötsel. I byn produceras kött, mjölk, ägg, honung och dessutom finns hantverksmässig produktion av sylt och marmelad.

Vi befinner oss mitt i ”ladriket” - här finns fler än 300 gamla lador. Ett av de mest anmärkningsvärda stoppen under turen gör vi vid Blånnesladu. Ladan byggdes för över 700 år sedan med timmer från de närbelägna skogarna som har daterats till 1294. Tanken svindlar när vi försöker föreställa oss de 20 generationer av bönder som levt sina liv här sedan dess, under mer än sju sekel.

(Detaljer kring lunchen överenskoms vid bokningstillfället.) Vi avslutar turen på samma plats där vi startade.

Behöver du fler argument för en häst och vagn-upplevelse i Siljansbygden?

 • Gillar du hästar? Den här turen är ett fint tillfälle att få umgås med en lugn häst under en organiserad tur. I området finns dessutom flera små företag som erbjuder ridturer och turer med häst och vagn eller släde på vintern.
 • I närbelägna byn Övre Gärdsjö ligger Björgården, en liten får- och fruktgård. Om tiden tillåter gör vi ett stopp där för att klappa lammen och handla marmelad.
 • Dalskåpsmuseet i Övre Gärdsjö är ett litet men mycket sevärt museum för dig som uppskattar konsthantverk och historia. Muséet har öppet några gånger i veckan och kan besökas i anslutning till turen efter överenskommelse.
 • Ställplats och vägbeskrivning

  Till den här upplevelsen rekommenderar vi Rättviksgården, en ställplats i Rättvik där du kan parkera husbilen. Att ta med bilen och parkera den vid det stora röda trähuset (loppisen) nära träffpunkten fungerar bra. Att cykla till Gärdsjö går också fint, ca 10 km. Vi kan även erbjudan hämtning i Rättvik mot en avgift.

  Rättviksgården i centrala Rättvik (10 km) är ett centralt beläget vandrarhem med fina ställplatser. Rättvik har ett gediget mat- och nöjesutbud, speciellt sommartid.

  Gärdsjö ligger i nordöstra Dalarna i Rättviks kommun, ca 10 km norr om Rättvik och ca 25 km söder om Furudal.

  Du befinner dig mycket nära Dalhalla – ett gammalt kalkstensbrott som förvandlats till en internationellt känd musikscen med attraktiva artistuppträdanden sommartid.

  Siljan och Silurringen är ett cirkelformat vattensystem bestående av Siljan, Sveriges sjunde största sjö, Orsasjön, Ore älv, Skattungen och Oresjön. Den cirkulära formen skapades för 377 miljoner år sedan då en meteorit träffade jorden.

  Mer information om meteroritnedslaget finns bland annat på Naturmuseet (Kulturhuset) i Rättvik, i besökscentrum Dalhalla och vid naturreservatet Styggforsen i Boda.

  Guiden, Nina Söderström är biolog, fjärilsexpert och passionerad hästmänniska, hon bor i Nedre Gärdsjö.

  Hitta oss