Blås en kristallskål i glasriket

Målerås är – tillsammans med Kosta, Boda och Orrefors – en av de glasbyar i Småland vars öde är intimt förknippade med glaskonsten. Se den levande historien, ta del av nutiden och lyssna på framtidsplanerna. Se den levande historien, ta del av nutiden och lyssna på framtidsplanerna.

Rundtur i glashytta och museum

Många av Sveriges och världens finaste glaskonstnärer har varit aktiva i Småland. I hyttan får du se hur glas tillverkas, glasblåsning, gjutning, gravering i glas samt glasmålning. Du och din familj eller dina vänner får en egen visning och handledning.

Om besöket på glasbruket

Tid: 2-3 timmar, kl 10-13 eller kl 13-16
Deltagare: 2-4 personer, (passar barn från 15 år)
Pris: 3300 kr/2 pers eller 4950 kr/3-4 pers. Min 2 personer. Allt material ingår.
Gästens förberedelser: Oömma kläder och skor. Skjorta (eller motsvarande) med långa ärmar
Bokning: Boka via shop@maleras.se eller ring 0481-314 01 senast 1 vecka innan planerat datum. Ange: Daylight Premium
Webb: www.maleras.se

Så säger våra besökare

”Vi fick två timmars inblick i glasblåsningskonsten med glasmästaren Carlos i present. Det blev trevliga och heta timmar i Måleråshyttan! Under Carlos pedagogiska övervakning blev det riktigt fina alster. Vi är stolta och glada över att ha fått denna fantastiska möjlighet. Vi hoppas att flera upptäcker att glasblåsning är en rolig upplevelse som ger fina minnen!”
Amatörglasblåsarna Irene och Bo från Huddinge


Prova på glasblåsning på Målerås Glasbruk

Åker du genom Småland under din husbilssemester i sommar? Ta tillfället i akt att se hur konstglas har tillverkats sedan 1700-talet och prova glasblåsning! Du får formge och blåsa din egen skål i kristall. Målerås är – tillsammans med Kosta, Boda och Orrefors – en av de glasbyar i Småland vars öde är intimt förknippade med glaskonsten.

Under ledning av en erfaren och kunnig mästare får du prova på glasblåsning! Aktiviteten passar för vuxna och barn från 15 år (av säkerhetsskäl).

Hur kan de enkla ingredienserna sand, pottaska och barium bli något så spektakulärt som klingande kristall? Följ den fascinerande processen från början till slut med ett eget besök i utställningshallen med museum och glashytta!

Behöver du fler skäl för att bestämma dig?

Besöket i hyttan går fint att kombinera med ett besök på Målerås Läder som designar och tillverkar egna väskor och portföljer.

I området finns fina leder för vandring och cykel.

Du kan äta i hyttan! Wärdshuset Hyttan serverar lunch och kaffe sju dagar i veckan.

Sommartid kan du även prova traditionella rätter som hyttsill (stekt sill), isterband och ostkaka som serveras till musik och glasblåsning. På hyttsillmaleras.se ser du vilka kvällar du kan boka bord.

I priset ingår ett ”Glasriket Pass” som ger 10 % rabatter i kristallshopen i Målerås och i många mindre butiker i Glasriket.

Har du inte möjlighet att hämta din avsvalnade skål dagen efter, så kan arrangören skicka skålen till din hemadress till självkostnadspris.

Målerås är en liten glasby sedan 1890 som erbjuder många sevärdheter under sommaren. Mer information om glasriket - butiker, utställningar och muséer -samt Glasbyn Målerås finns på maleras.nu, maleras.se och glasriket.se.

Så här hittar du till Målerås Glasbruk

Vi finns vid riksväg 31. Omkring 30 kilometer nordväst om Nybro, 60 kilometer från Kalmar och 60 kilometer från Växjö.

Ställplatser för husbilen finns i anslutning till Målerås Vandrarhem B & B. Kom ihåg att ringa Frank Fender på telefon 0481-311 75 vid ankomst.

Hitta oss