Guidad tur i Furudals bruk

Gå en bruksvandring I Furudals Bruk, en viktigt plats i Sveriges industriarv! Vandringen tar dig genom Sveriges historia – teknik, ekonomi och handel - i genuin 1700-tals miljö. Det är fascinerande att se de tekniska uppfinningar som utvecklades av Birger Elfving, Sveriges motsvarighet till "Leonardo da Vinci".

Sevärdhet i Dalarna

Furudals Bruk ligger väldigt vackert, i utkanten av civilisationen på gränsen mot vildmarken. En stor del av den 1700-talsmiljön är bevarad och din guide kommer att berätta många historier som ger dig en god inblick i den ekonomiska utvecklingen i Ore och Sverige ”bakom kulisserna”.

Om besöket på Furudals bruk

Tid: 2 timmar
Deltagare: Alla åldrar. Barn från 10-12 års ålder brukar uppskatta historia.
Pris: 1800 kr/2 personer. I priset ingår fika, ett specialdesignat föremål från Konstsmed Matts Fällman och en bok om brukets historia.
Gästens förberedelser: Inga.
Bokning: Maila lennart.ohnell@furudal.com eller ring Lennart, tel: 070-559 45 00 minst en vecka innan
Web: www.furdal.nu

Our visitors say

”After 300 years there is still the authentic historical atmosphere with the mansion, chain forge and steel laboratory dating from the scientists Polhem and Berzelius”
Lena


Guidad bruksvandring genom svensk ingenjörshistoria i 1700-talsmiljö

Furudals Bruk grundades av den visionära svenska uppfinnaren Birger Elfving, en student till Christopher Polhem. 1709 fick bruket tillstånd att tillverka vapen (kanoner) i järn. Under 150 år var järnbruket i Furudal ett internationellt industriellt nav som lockade uppfinnare och affärsmän ivriga att utveckla idéer och lära sig om tillverkning.

Parkera husbilen utanför golfklubben som också är ett Norgemuseum och vandrarhem och följ med på en guidad 2-timmars vandring. Din guide för dagen är Lennart Öhnell, en lokal historieentusiast som under flera decennier arbetat på Furudals Bruk. Aktiviteten är väderoberoende då stor del av turen genomförs inomhus, på brukets museer.

Vandringen tar dig med genom fyra århundraden av industrihistoria

Hur påverkade bruket utvecklingen? Vi startar på orostiden i början av 1700-talet, då Sverige härjades av ryssarnas bränder på östkusten och Sverige behövde nya vapenfabriker, och fortsätter över 1800-talets uppfinningar, 1900-talets norska flyktingdrama och 2000-talets konstsmide och framtidsvisioner. Följ med på en resa som äger rum på en begränsad yta men som spänner över flera fascinerande århundraden.

Ytterligare skäl att besöka Furudals Bruk

 • Bruket ligger vid Ore älv, ett av vattendragen som formar Siljanringen. I älven finns bland annat harr och öring (fiskekort krävs).
 • På Bruket finns både en 18-håls och en 9-håls golfbana, en specialdesignad vildmarksbana. Passa på att gå en runda!
 • Gå en kurs hos Konstsmed Matts Fällman i hur man, till exempel, smider en kapsylöppnare. På 1,5 h lär dig Matts de grundläggande smidesteknikerna och du får med dig ett färdigt föremål hem.
 • Vägbeskrivning: Furudals Bruk ligger vid Ore älv, i nordvästra Dalarna i Rättviks kommun, ca 40 km norr om Rättvik och 4 km norr om Furudal (väg 301).

  Furudals Bruk är en del av en historisk järnbruksaxel som inkluderar närliggande Dalfors Bruk samt Voxna Bruk i Hälsningsland.

  Ore älv är en del av Siljanringen, ett vattensystem som består av Siljan, Orsasjön, Skattungen och Oresjön. Den runda formen skapades för 377 miljoner år sedan när en meteorit träffade jorden.

  Ställplats: På Bruket, efter överenskommelse. Kontakta Lennart vid ankomst. Furudals Bruk ligger 4 km norr om Furudal i Rättviks kommun, Dalarna

  Om er guide: Lennart har varit verksam på Bruket sedan mitten av 1970-talet. Han är den nu levande personen som vet mest om Brukets historia. Lennart guidar på svenska eller engelska.

  Hitta oss